sunnuntai 25. syyskuuta 2011

25.9.2011 Mostar, Bosna Hercegovina


25.9.2011 Mostar, Bosna Hercegovina
Päivän matka alkoi Ploce:sta ja jattkui aluksi rannikon suuntaisesti luullakseni Neretva-jokea noudatellen, joen suistissa, onkihan se Delta oikea nimitys. Hyvin alavaa maata ja kaikesta päätellen viljavaa. Tiepuolessa oli kaikenlaisia hedelmäpuita ja muuta hyvää ja varmaankin atoja hedelmänmyyntikojuja. Tuli mieleen niistä Kreikan veronkiertoasioita, olen täällä etelänmailla nähnyt lukemattomia hedelmän- ja muiden maataloustuotteiden myyntipaikkoja, kuittia ei kukaan ole vielä ostoksistani tarjonnut. Suisto alkoi pikkuhiljaa kaventua ja vastaan tuli raja-asema. Rajan kummallakin puolen tarkastettiin henkilöllisyys. Edelleenkin henkilökortti kelpasi, ei tarvinnut kaivaa passi repusta. Raja-aseman jälkeen matka jatkui aina Mostariin asti tiukasti jokilaaksossa, joka kapeni pitkäksi aikaa kanjonimaiseksi ja tiessä oli varmaankin kymmenkunta lyhyehköä tunnelia. Nousua tiessä ei paljon ollut, joten päivän rapian 70 km:n matka sujui hyvin kevyissä merkeissä. Saavuin Mostariin jo klo 14:00 maissa ja otin oikeastaan ensimmäisen pensionaatin noin 800 m:n päästä vanhasta kaupungista. Ajattelin, että saattaisivat olla halvempia täällä etäämpänä, taksa oli 25E, näin kyllä kävellessäni hinnan 10 Euroakin. Tämä on kyllä tasokas, komea kylpyhuone jaetaan kolmen huoneiston kesken, netti toimii ja aamupala sisältyy.
Kävin ensimmäisen lenkin kaupungilla. Upea paikka, eikä tällä hetkellä edes ylikansoitettukkaan. Paikallista rahaa en onnistunut vaihtamaan, päivän hankinnat (euroopan kartta ja ruokaa) onnstui hyvin euroilla. Kaikesta huolimatta on se euro sen verran vahva valuutta, että sillä selviää aika laajalla alueella. Hintataso vanhassa kaupungissa tuntui olevan aika korkea, tämä asunto onneksi kohtuu hintainen. Kerjäläisiä oli jonkin verran, mikä oli merkillepantavaa, näyttivät kyllä olevan melkein siistimmin pukeutuneita kuin minä.
Huomenna pidän lepopäivän ja olen ajatellut suunnitella hieman matkaani eteenpäin. Epätietoisuus vähän vaivaa. Matkaa rannikolla kertyi 5-600 km, kaikkiaan pyörän mittariin Rooman jälkeen on kertynyt n. 2600 km, tarkoittaa 100 km päivää kohti, vaikka otetaan lepopäivätkin huomioon. Kuluneen viikon rannikkomatka on ollut helppo ajettavaa. Minulla on pienoinen epäilys, että tilanne muuttuu, jahka matka jatkuu. Mutta se on sitten kun on tai jos on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti