keskiviikko 28. syyskuuta 2011

27.9.2011 Hadzici, Bosnia Hercegovina


27.9.2011 Hadzici, Bosnia Hercegovina
Kaunis, tuulinen päivä. Tuuli käyttäytyy omanlaisesti rannikolla, missä tie kulkee mutkitellen jyrkän rinteen muotoja noudatellen. Väliin se on aivan kohtuullinen, sitten jokon sola tai painanne ohjaa erittäin kovan virtauksen jollekin alueelle. Vähän samoin on jokilaaksoissa. Toisin paikoin saattaa olla hetkittäin hyvinkin kovia virtauksia.
Ensimmäinen puolisko päivästä sujui joen kulkua seiraillen syvässä kanjonissa. Matkalla oli lukuisia tunneleita, useat lyhyitä, joku lähelle kilometrin. Laittelin pyörän valot tunneleihin päälle. Jarrut olivat aamulla vähän heikossa kunnossa ja kun pysähdyin ensimmäisen kerran valojen laittoa varten, purinkin laukut, käänsin pyörän ja laitoin yhden uuden palan taas kumpaankin jarruun. Tulivat taas kuntoon. Nyt minulla on yhdet varapalat, täytyy ostaa taas uudet, jahka näen sellaisen liikkeen, josta niitä saa.
Kävin puolen päivän paikkeilla syömässä ja sen jälkeen tie alkoikin nousta, kävi korkeimmillaan noin 800 m:ssä ja sitten kääntyi laskuun. Kelloni oli 17:30, kun vastaan ilmestyi uusi motelli, johon parkkeerasin. Hyvin siisti huone aamupalalla, 25E. Nettiyhteyttä ei ollut, eikä jäätelöäkään.
Liikenne aamulla liikkeellelähtiessä oli vilkasta, päivällä aika rauhallista vilkastuen taas illaksi. Tie oli kohtalaisen hyvää. Reunakaista tosin puuttui lähes kokonaan, mutta leveähköllä tiellä ajo ei tuntunut juurikaan turvattomalta. Matkalla paikallinen asutus muuttui köyhemmän näköiseksi kuin ehkä alkumatkalla. Raunioita ja keskeneräisiä taloja on hyvin paljon, myös taloja, joissa näkyy luodin jälkiä. Hautamuistomerkki tiepuolesa myös muistuttanee menneistä ikävistä tapahtumista. Polttopuiden hankinta on kova sana tällä hetkellä. Puunpilkkojia ja ajajia näkyi todella paljon ja jopa kerrostalojen pihat ja parvekkeiden alustat olivat täynnä halkopinoja. Bioenergia on kova sana. Tienvarsikojuissa, joita edelleenkin on hyvin paljon, myytiin hedelmien ja vihannesten lisäksi uskoakseni hunajaa ja ; niin arvelen, kotitekoista viiniä. Kerjäläisiä näkyi hieman taas. Olivat keksineet ovelan paikan. Tietyömaiden kohdalla oli liikennevalot, joihin autot joutuivat pysähtymään. Kummassakin päässä oli kerjäläisiä ruinaamassa autoilijoilta lanttia. Kansalaisuus olisi saattanut olla ulkonäön perusteella romaani, mutta en ole varma.
Majapaikkastani on noin 20 km:ä Sarajevoon. En taida tehdä muuta kuin ajaa sen läpi. Ainakin yksi yöpyminen tulee vielä Bosnia Hercegovina:n puolella, missä, jää nähtäväksi. Riippuu niin paljon teistä. Tänään matkaa kertyi 100 kn, nousuja oli 1100 m, ei kuitenkaan erityisen raskas päivä. Iltapäivän taipaleella oli pätkä, jossa noustiin noin 500 m josta enin osa oli 9%:n nousukulmalla. Sen kyllä huomaa hengityksessä ja pulssissakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti