maanantai 26. syyskuuta 2011

26.9.2011 Lepopäivä Mostar:issa, Bosna Hercegovina


26.9.2011 Lepopäivä Mostar:issa, Bosna Hercegovina
Hieman harmaa päivä, ohutta pilveä koko päivän ja selvästi viileämpää kuin eilen. Kuitenkin yli 20C, T-paita ja shortsit riittivät hyvin. Aamupala 8:lta, venyttelyt ja lähdin asioilleni kaupungille. Minulla oli lyhyt ostoslista. Hain ensiksikin urheilujuomajauhetta. Minun koipeni on sellaiset, että ne tahtoo krampata, ja ne on tosiaan kunnon kramppeja, lihakset saattavat olle kipeät monta päivää, ensimmäisenä yönä jopa vaikeuttaa nukkumista. Sain toissayönä krampin, joka kyllä menee suolalla ohi, mieluummin hoitaisin asian etukäteen. Kymmenen ”urheiluliikettä” (myyvät T-paitoja ja jotkut lenkkareita) yksi body-building-liike ja sen jälkeen luovutin. Kävin parilla huoltoasemalla hakemassa nestekaasua retkikeittimeeni, tuloksetta. Apteekista sain magnesiumia, se on kramppehin osa-apu. Niin, postikortteja sain, erehdyin ostamaan väärältä kauppiaalta. Ei ollut merkkejä. Seuraavalla kauppiaalla yllättäen olisi ollut, mutta ei myynyt, kun en ostanut kortteja. Postia en löytänyt, tiedän, että se on siellä jossain, mutta missä ja minkä näköinen. Laatikot ovat täällä keltaisia, Italiassa ne oli punaisia. Laitan kortit postiin, jahka löydän merkkejä ! 2 Gt:n tikun ostin, kameran muisti oli täynnä. Pankkiautomaatilla uskalsin käydä, on arkipäivä. Sain vaihdettua viimeisen Kroatiab setelin myös paikalliseen. Sitten kävin parturissa, se kävi nopeasti eikä maksanut monta euroa. Pesuainetta yritin ostaa myös, ei löytynyt tänäänkään sopivaa pakkausta.
Selitin tätä siksi, että kotipaikkakunnalla yksinkertaisilta tuntuvat hankinnat ovat oudossa maassa monesti työn ja tuskan takana. Ei tiedä, myydäänkö niitä yleensä, kuka niitä myy ja minkä näköisiä ne ovat. Kielitaito auttaisi myös. Täällä niin kuin monessa muussa paikassa saksaa osataan kohtuullisesti tai hyvin, englantia paljon heikommin. Olen täällä reissuillani alkanut ajattelemaan, kuinka suuri tuo saksalaisten vaikutus lopulta onkaan eteläeuropan maihin. He ovat joka paikassa enemmistönä turisteissa täällä.
Söin aterian, jonka valitsin paikallisista ruuista tiskin takaa näytellen. Hyvää oli ruoka. Päälle kahvit ja lopetin yli 4:ksi tunniksi venyneen kävelyretkeni. Ehdin nähdä Mostaria vähän muualtakin kuin vanhan kaupungin kohdalta. Paljon ruokapaikkoja ja kahviloita, turistejakin vielä jonkin verran, muutamia kerjäläisiä ja kaupunkia halkova joki, jonka yli on paljon siltoja. Kuvassa, joka on tarinani ohessa on se pois räjäytetyn vanhan sillan tilalle rakennettu uusi silta, joka on tehty samannäköiseksi kuin vanha silta.
Suunnittelin hieman matkaani eilen hankkimani Euroopan kartan perusteella. Suuntaan huomenna (jos herään) Sarajevoa kohti. Matkaa ei ole kuin noin 120 km, mutta tie käynee loppumatkasta kilometrin korkeudessa, joten en usko matkan sujuvan päivässä. Menee, mitä menee. Tähän maahan minulla on 1:500 000 kartta, muista balkkanin maista karttoja ei ole myynnissä. Navigaattoriinkaan niitä ei saa, joten täytyy luottaa, että saan paikan päältä. Navigaattoriin latasin uudelleen Italia/Kreikka-kartan, koska sen lataus onnistui täällä. Säätiedoituksen mukaan Sarajevossa olisi päivällä noin +20C ja viileimmillään +8C. Tarkoittanee, että aamuisin taitaa taas olla pyöräilytakille käyttöä.
Tällaista tänään, kello on 18:03, lepopäivä on melkein kärsitty. Kunhan käyn syömässä ja lueskelen vähän ennen nukkumaanmenoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti