tiistai 11. lokakuuta 2011

11.10.2011, Bitola, Makedonia


11.10.2011, Bitola, Makedonia

Huon ! Kuva ei ole Bitolasta, vaan Strugasta, aamulla lähtiessä otettu.

Lähdin viileään aurinkoiseen aamuun matkaan kahdeksan maissa. Munakas tuntuu täälläpäin olevan kova sana ja toisesta kahvikupista saa maksaa lisähinnan. Makiato, miten se nyt missäkin kirjoitetaan, oli hyvä sana, se kelpaa useammassa maassa. Tilaan aina suuren makiaton, Granden. Pieni kuppi on sormustimen kokoinen, suuri kuppi on minusta aika pieni, minun suomalaiseen kahviin niitä menisi kaksi. Strigan kaupungin halki virtaa joki, sen varrella on mukavan näköisiä rantaravintoloita. Muutenkin kaupunki vaikuttaa ihan mukavalta matkailukaupungilta. Järvi vuorten kainalossa on kaunis, ei voi mitään. Näitä järviä, jotka ovat osittain Albanian puolella on kolme, kaksi suurempaa, sanoisinko 30 km pitkiä ja yksi pienempi.
Vuorien korkeimmat huiput olivat lumen peitossa. Iltapäivällä kiersin ennen tänne Bitolaan saapumista vuorta, jonka huippu on 2600 m korkealla. Sekin pysyi hyvän matkaa hupulta alaspäin valkoisena tänään. Päivä oli kyllä lämpimämpi kuin eilen, silti puolen päivän aikaan syömäpaikassani, joka sijaitsi noin 800 m:n korkeudella, oli mittarin mukaan +13C lämmitä. Tie kävi kahteen otteeseen lähellä 1200 m:ä, joten tämäkin päivä meni vähän niin kuin korkean paikan leirin merkeissä. Ruokapaikan isäntä osasi englantia, okei, okei, okei…. Tilasin sopska-salaattia, joka on sekasalaatti, johon on laitettu hyvin hienoksi raastettua juustoa, hyvää yleensä. Kyselin kanaa, hän halia sitä aikansa ruokalistalta, ei löytänyt. Tilasin jotakin, jossa loppuosana oli burger, ajatellen että tulee jokin jauhelihapihvi. Tuli lautesellinen paistettua lampaanmaksaa (luultavasti, epäilin ensin pässin kiveksiksi). Söin kaikki, arvelen siinä olevan hyvää proteiinia.
Muutoin kaunis, rauhallinen päivä. Välillä ajelin tovin matkaa laaksossa, jossa oli paljon omenapuita. Ne olivat niin täynnä isoja omenoita, että en taida olla koskaan ennen nähnyt moista omenien paljoutta. Ne olivat tavallisesti näkemiäni viljelypuita paljon kookkaampia, siksi varmaan hankalampia kerätä sato niistä pois. Ostin, tarkoituksena ostaa yksi, mutta kun käypää valuuttaa oli vain 2:n euron kolikko pienimpänä, sillä olisi tullut paljon. Oli pakko keskeyttää lastaus, en olisi jaksanut polkea enää pyörää mäkiä ylös.
Huomenna suuntaan Kreikan puolelle, kartan mukaan tästä on rajanylityspaikalle 22 km. Tavoitettavissa on ehkä Plotemaida tai…. Pyöräilyaika lyhenee, päivä ei ole enää niin pitkä kuin liikkeellelähtiessäni. Voisin kyllä lähteä aamulla hieman aikaisemmin, mutta kun aamut ovat niin kylmiä, ei ole oikein huvittanut. Pitää katsoa, jos pääsen takaisin rannikolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti