keskiviikko 12. lokakuuta 2011

12.10.2011 Kozani, Kreikka


12.10.2011 Kozani, Kreikka
Sain tehdä jonkinmoista tutkimusta siitä, kuinka myöhään paikalliset jaksavat juhlia. Kylän tai kaupungin yögrilli oli ikkunan alla eikä ikkuna mennyt kunnolla kiinni. Kyllä se aamu tuli siltikin, aamu ja aamuaskareet. Ne veivät minulta taas reippaan tunnin, ennen kuin selvisin pyörän selkään. Kaupungista ulos selvisin parilla varmennuskysymyksellä. Tie rajalle oli tällä kertaa hyvin tasaista ja tuulikin oli selän takana, niin kuin koko päivän. Raja tili nopeasti vastaan ja maa vaihtui Makedoniasta Kreikkaan. Maisemat Kreikan puolellakin olivat aluksi hyvin tasaisia. Molemmin puolin näkyi kaukana korkeita vuoria, mutta maisema oli tien kohdalta maatalousmaisemaa, loivasti kumpuilevaa. Iltapäivää kohti niitä kumpuja riitti hieman enemmän joten pöivälle kuitenkin kertyi nousuja yli 700 m. Pari mukavaa mäkeä laskettelin, toinen oli pitkä ja kohtuuloiva, hyvää asfalttia, nopeus puori 50 kahta puolta. Iltapäivällä ajelin pienempiä teitä ja siellä sattui yksi aika jyrkkä lasku, jossa jouduin käyttämään tien kuoppaisuuden takia jarrua. Silti nopeus nousi yli 76 km/h.
Kerroinkin, että joku varoitti kulkukoirista Albaniassa. Niitä kulkukoiria oli kyllä kaikissa balkkanin maissa ja niitä on ollut tosi paljon tänään täällä Kreikan puolella. Meinasin kertoa joku päivä hajumaailmasta. Yksi niistä hajuista on auton alle jääneen kulkukoiran mätänemisen lemu. Se on ollut matkalla hyvin tavallinen hajuaistimus. Kyllä se toisinaan hieman hirvittää, kun joku irrallaan oleva koira intoutuu juoksemaan hampaan irvissä haukkuen paljaan säären vieressä. Ne on kyllä yleensä pihoilta lähteneet, jotka puolustavat reviiriään.
Kyselin karttaa lähes kymmeneltä huoltoasemalta, lopetin ja löysin sen viimein PLotemaida:sta kirjakauoasta. Nyt kun sain kartan käteeni, huomaankin olevani melkein Kreikan itälaidalla ja tarkoitus oli mennä länsilaitaa ensin etelään ja sitten itälaitaa takaisinb. Mennään taas vähän siksakkia. Eihän sitä tiedä, mitä mielenkiintoista sitä taas näkee. Tänään ajelin ainain puolentusinaa ison hiilivoimalaitoskombinaatin ohi. Kaivoivat hiiltä aina laitosten läheltä, se hiili oli avokaivannoissa heti 8:n metsin pintamaan alapuolella paksuna kerroksena. Hihnakuljettimet kuljettivat hiiltä pitkin peltoja voimalaitoksille. (niitä peltoja, jotka olivat vielä jäljellä, suuri osa oli jäänyt kuoppien alle.).
Jäi jotenkin päivällä syömättä ja sen huomasi sitten iltapuoleen, voimat kävivät vähiin. Kyllä sitä pitäisi malttaa syödä. Tätä kirjoittaessani olen tullut juuri syömästä. Tämä hotelli on aika keskellä kaupunkia, (Kozani:a), ydinkeskusta kävelykatuineen on tuossa 200 m:n päässä. Löysin 50 juottolaa ja yhden ruokapaikan. Menin heti siihen ensimmäiseen, minkä löysin. Hyvää ruokaa, mutta niin pieniä annoksia, että piti tulomatkalla hakea kassillinen evästä kaupasta.
Kellonaika on muuttunut samaksi kuin suomessakin, tai paremminkin, Kreikassa on sama aika näköjään kuin suomessa. Tulee aikainen herätys, minun kelloni aikaistuu tunnilla. Täällä on ollut kyllä lämpimämpää kuin viime päivinä. Korkeus tässä majapaikassa on 660 m, se on pyörinyt päivän n. 550 – 750 m. Syömään mennessä 19:30 mittari kadulla näytti 18C. Huomiseksi on luvassa lämmin päivä tälle paikkakunnalle, loppuviikoksi sadetta. Pitää tutkia vielä hieman sääennustetta. Kaikki hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti